‘Pork Buns’ – Broodje speklap

Dit is een van mijn favoriete bereidingen van een speklap. Het is echt een weekend recept, want je moet het van te voren laten marineren. Dat is echt de moeite waard, want daar word het zo heerlijk zacht en mals van!

Ik hou erg van de Aziatische keuken, dat brengt me meteen in gedachten weer terug op reis. Iets waar ik in deze tijden extra van kan genieten. Ik hoop jullie hiermee ook.

Mocht je nou niet zo van de Aziatische keuken houden is zeker het marinade stuk de moeite waard. Gebruik daarna kruiden die je zelf lekker vind. Maar zo’n heerlijke zachte, uit elkaar vallende speklap… Ja daar zegt niemand toch nee tegen..

‘PORK BUNS’ – BROODJE SPEKLAP 

Ingrediënten:

 • 750 gram speklappen (zonder zwoerd)

 • 30 gram zeezout (voor de marinade)

 • 50 gram tafelsuiker (voor de marinade)

 • 30 ml Hoisin saus

Voor erbij:

 • ± 10 Bao broodjes (te verkrijgen in de vriezer van de toko)

 • 1 grote sjalot

 • ½ komkommer

 • 2 bosuitjes

 • verse koriander

 • Chili saus (evt. met knoflook)

 

Voorbereiden:

 1. Maak eerst de marinade (of brine, zoals ze dat in het engels noemen). Meng een halve liter koud water met het zout en de suiker, zorg dat het goed oplost in het water. Goed roeren, dan lost het vanzelf op. Leg de speklappen (zonder zwoerd) in een plastic vriezer zakje (of in een bak die in de koelkast past) en giet de marinade (brine) er overheen. Zorg dat het vlees helemaal onder staat. Sluit goed af en leg voor minimaal 8 uur in de koelkast. (max 24 uur)

 

Bereiden:

 1. Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamer temperatuur komen.

 2. Verwarm de oven voor op 250ºC.

 3. Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met een keukenpapiertje.

 4. Maak van de hoisin saus en 125ml water een sausje.

 5. Leg de speklappen met de vettige kant naar boven (indien mogelijk) in een ovenschaal en bestrijk de bovenkant met de hoisin saus (niet alles gebruiken, alleen bestrijken). Leg dit in de oven voor 30 minuten.

 6. Haal het vlees uit de oven en draai de oven temperatuur terug naar 150ºC. Giet de rest van de hoisin saus in de oven schaal. Zorg dat je de crispy bovenkant niet opnieuw besmeert hiermee, dan blijft die ook lekker crispy. Zet het afgedekt met folie terug in de oven, voor 2 uur.

 7. Snij ondertussen de sjalot in dunne ringen en bak deze crispy. Stoom de Bao broodjes (of gebruik gewone broodjes). Snij de komkommer in repen en de bosui in ringetjes. Pluk de blaadjes van de koriander en meng evt. de chilisaus met wat gehakte knoflook (en gember).

 8. Haal het vlees uit de oven, brand je handen niet, en snij de super malse speklappen in dunne repen.

 9. Beleg nu de gestoomde broodjes met het vlees, de crispy sjalotten, frisse komkommer, bosui en koriander en besprenkel met de chilisaus. Hou je van lekker pittig kan je er uiteraard ook nog verse chili overheen snijden.

Eet smakelijk!!!

GOED OM TE WETEN!

Kun je niet aan de Bao-broodjes komen of hou je niet van gestoomde broodjes, kan je het ook zonder broodje eten, lekker bij aardappelstamp, op een gewoon broodje of bij gewokte/gestoomde groenten.

Hou je niet van de smaken van het oosten, kan je het ook insmeren met chilisaus ipv hoisin of een saus op basis van sojasaus. Verzin wat jij lekker vind. Meng het altijd met water, omdat dat dan kan verdampen in de oven.

Wil je het zwoerd niet weggooien kun je het altijd krokant bakken in de oven. Daar is een speciale techniek voor om dat krokant te krijgen met veel zout in de oven of in de frituur (hier zijn veel filmpjes voor te vinden online). Ook kan je het vlees natuurlijk bakken met zwoerd, maar ook dan heb je een speciale techniek met een zoutkorst bovenop. Dan krijg je crispy vlees. Dit is wel een stuk bewerkelijker.

 

 

*Foto en originele recept van Nigella Lawson

Deel dit bericht: