Knolselderij puree met kruidige balletjes

Een AVG-tje! Bij veel nederlanders toch wel geliefd. Ik maak hem wellicht net iets anders dan jullie meestal doen. Hopelijk kan ik je nog verrassen.

KNOLSELDERIJ PUREE MET KRUIDIGE BALLETJES

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 Knolselderij, geschild

 • 250 gr aardappels, geschild (of ook lekker met schil)

 • 500 gr gehakt

 • 1 bosje platte peterselie

 • 6-8 tomaten

 • 80 ml balsamico azijn

 • 1 theelepel cayenne peper

 • 1-2 teen knoflook

 

Bereiding:

 1. Zet een pan met (gezouten) water op het vuur en breng aan de kook. Snij ondertussen de knolselderij en de aardappels in gelijke blokjes. Als het water kookt, kook je de knol en aardappels tot ze gaar zijn. Ze hebben ongeveer dezelfde kook tijd. Vind je dit gedoe, kook ze dan apart. Stamp het geheel tot een puree, mag lekker grof. Breng op smaak met peper/zout.

 2. Hak de peterselie fijn en hou een beetje apart voor de garnering straks.

 3. Kneed de peterselie door het gehakt met de Cayenne peper en voeg wat peper/zout toe. Draai kleine gehaktballetjes van het vlees. (Bij goed vlees, heb je geen paneermeel of ei nodig om stevige balletjes te krijgen. Heb je liever een traditioneel recept, voeg het gerust toe).

 4. Bak de balletjes op middelhoog vuur in een koekenpan tot ze gaar zijn.

 5. Snij ondertussen de tomaten in repen of blokjes en hak de knoflook fijn. Zodra de gehaktballetjes gaar zijn, haal je deze uit de pan en doe je de tomaten en knoflook erin. Bak dit voor 2-3 minuten. Blus dan af met de balsamico azijn.

 6. Als de azijn een beetje stroperig begint te worden voeg je de gehaktballetjes weer toe. Schud goed met de pan, zodat alles onder die lekkere saus komt te zitten.

 7. Schep de knolselderij puree op het bord. Verdeel de balletjes met tomaat erover en bestrooi met de achtergehouden peterselie. Eet smakelijk!

 

GOED OM TE WETEN

Ook lekker met gebakken paddenstoelen erbij en/of wat kruimelige blauwader kaas!

Extra: Gezonde tips in deze onzekere tijden

 • Peterselie wordt vaak als garnering gebruikt en veel mensen leggen het op de rand van hun bord. Zonde, want peterselie is heel gezond! Zo zit het vol vitamine K en C, maar bevat het ook een flinke hoeveelheid Kalium en IJzer. Daarnaast werkt het ook nog ontstekingsremmend en bevat het veel anti-oxidanten. Eigenlijk heeft het teveel voordelen om op te noemen, maar eet er lekker van!

 • Knolselderij is een pre-biotica. Dit is het voedsel voor de goede darmbacteriën. Dus naast dat het heel lekker is, ook nog heel goed voor je darmflora. Je immuunsysteem wordt voornamelijk bepaald door je darmgezondheid, dus zorg goed voor ze door ze goed te voeden. Knoflook en ui zijn ook pre-biotica.

Deel dit bericht: