Bonenstoof met andijvie en feta

Veel mensen denken bij andijvie aan stampot en dat snap ik. Traditie en een echt Hollands maal. Maar omdat ik mensen graag laat zien dat je met groenten zoveel meer kan dan alleen de gouwe ouwe, hierbij een stoofschotel. Heerlijk het hele jaar door, maar zeker op wat guurdere dagen zoals we die de aankomende tijd weer gaan hebben.

BONENSTOOF MET ANDIJVIE EN FETA 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 2 tenen knoflook, fijngesneden

 • 1 ui, gesnipperd

 • 1 krop andijvie, grof gesneden

 • 400 gr cannelli bonen (of andere witte bonen of een mix of kies een boon die je lekker vindt). (gebruik je gedroogde bonen, laat deze dan eerst een nacht van te voren wellen in water en kook ze beetgaar)

 • 2 laurierblaadjes

 • 1 citroen, sap en rasp

 • 1 takje rozemarijn, naaldjes fijngehakt

 • 200 gr feta

 • ½ theelepel chili vlokken (of meer als je van spicy houdt)

 • 1 venkel, gesneden (gebruik het loof evt. als garnering)

 • 0,5 of 1 bouillonblokje

 

Bereiding:

 1. Zet een diepe (hapjes)pan op middelhoog vuur. Bak hierin, in een klein scheutje olie, de ui en de knoflook een paar minuten. Voeg dan de venkel toe en bak tot deze zacht is geworden. Breng op smaak met peper en zout.

 2. Voeg de citroenrasp, rozemarijn en chili vlokken toe en bak dit een paar minuten mee.

 3. Voeg dan de bonen toe en de laurierblaadjes. Schep dit goed door en voeg het bouillonblokje met een halve liter water toe aan de pan. Breng aan de kook en laat dit voor 10 minuten wat inkoken. (Kookt het teveel in, dan kan je altijd nog wat water toevoegen. De bonen moeten niet gaan bakken, je wil wat vocht overhouden).

 4. Roer de andijvie erdoor tot deze geslonken is.

 5. Proef en breng op smaak met citroensap en eventueel met nog wat peper.

 6. Schep dit op diepe borden, verkruimel de feta erover (en eventueel wat goede olijfolie). Lekker met wat brood of rijst.

Vergeet de laurierblaadjes er niet uit te halen voor het eten!! Deze hebben scherpe randen!

Deel dit bericht: