Gnocchi!

Er komen veel aardappelen van het land. Nou zijn deze natuurlijk lekker om te koken, bakken, frituren of stampot van te maken, maar ik maak er graag ook Gnocchi mee!
Gnocchi is een Italiaans gerecht en bestaat uit aardappelen, bloem en een ei. Daaroverheen kun je variëren met allerlei soorten heerlijke sauzen. Ik maakte deze week de gnocchi ‘a la caprèse’ met courgette.

GNOCCHI! (uitspraak: njokkie) 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 600 gr aardappelen

 • ±180 gr bloem (liefst type 00, maar gewone bloem of volkoren bloem kan ook)

 • 1 ei

 • 1 bol mozzarella

 • 500 gr cherry tomaten

 • Een hand vol basilicum blaadjes

 • Een courgette

 • 1 knoflook teen

 • Scheutje balsamico azijn (optioneel)

Bereiding:

 1. Kook de aardappelen in de schil tot ze gaar zijn. Haal dan voorzichtig met een mesje de schil eraf (als ze nog warm zijn gaat dit het makkelijkst, maar het is wel heet pas op). Of als je een puree-knijper hebt hoef je ze niet te schillen, die blijven dan achter in de knijper.

 2. Prak de aardappels fijn en probeer het zo luchtig mogelijk te houden. Doe de aardappel in een kom en meng zo kort mogelijk het ei en de bloem erdoor. Doe niet in een keer alle bloem erbij, maar kijk hoeveel je nodig hebt tot het deeg niet meer plakt. Let op! kneed dus niet te lang, dan wordt het alleen maar plakkeriger en taai straks.

 3. Bestuif je werkblad met wat bloem. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze op je werkblad stuk voor stuk uit tot een dunne worst. Snij hier vervolgens ‘kussentjes’ van. Dit doe je door de dunne sliert in stukjes te snijden van ongeveer 1 cm. Doe dit met alle 4 de stukken deeg. Bewaar de stukjes op een groot bord met wat bloem erop. Zorg ervoor dat ze niet teveel op elkaar liggen, want dan kunnen ze aan elkaar gaan plakken. Ga je ze niet meteen gebruiken, zet ze dan in de koelkast, anders gaan ze weer aan elkaar plakken. Je hebt nu zelf gnocchi gemaakt!

 4. Maak de saus: Snij de courgette in blokjes. Doe in een grote koekenpan een klein scheutje olie en zet deze op middelhoog vuur. Bak de courgette blokjes tot ze een lekker kleurtje hebben. Snij ondertussen de tomaatjes in tweeën of vieren en snij de knoflook fijn. Voeg deze dan toe aan de pan en voeg een scheutje balsamico azijn (optioneel) toe. Draai dan het vuur zacht en laat lekker even pruttelen. Als het begint aan te bakken voeg je een beetje water toe (niet teveel dan wordt het waterig).

 5. Zet een grote pan met ruim water en wat zout op. Zodra dit kookt voeg je (voorzichtig) de gnocchi toe. Als de kussentjes gaan drijven laat je ze nog een minuutje drijven en dan schep je ze voorzichtig bij de saus in de pan. (Zorg dus dat je pan hiervoor groot genoeg is). Het geeft niet als hier wat water mee komt, dat zorgt er alleen maar voor dat het een mooie saus wordt.

 6. Zet het vuur weer wat hoger en schud de pan een paar keer goed om, zodat alles goed mengt. Proef en voeg eventueel peper/zout toe. Laat 3 minuten lekker pruttelen.

 7. Zet het vuur uit en scheur de mozzarella bol in stukken die je verdeeld over de pan. Verdeel de basilicum blaadjes erover en je bent klaar om op te scheppen!

Eet smakelijk!!

GOED OM TE WETEN

Ook lekker om toe te voegen aan de saus is bijvoorbeeld ui of olijven, of je maakt het wat pittiger met een chili pepertje er doorheen. Ook hier kan je natuurlijk variëren met wat je lekker vind!

TIP: maak ook eens gnocchi met zoete aardappel of pompoen ipv gewone aardappel. Heerlijk met wat salie-boter!

Deel dit bericht: