Upside-down courgette lasagna

Het is de tijd van de vele courgettes. Altijd richting het einde van de zomer is er een overvloed aan courgettes. Gelukkig is dit een veelzijdige groente. Zo kan je er soep van maken, of spaghetti. Je kan het roerbakken door de noodles of rauw (de kleintjes) als salade eten. Deze keer maak ik een recept voor lasagne met courgette in plaats van het pasta deeg en dan op z’n kop.

UPSIDE-DOWN COURGETTE LASAGNA*

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 courgette

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook

  • Citroenrasp van de schil van een halve citroen (alleen het geel)

  • Tomaten passata of tomaat uit blik (400ml)

  • 250 gr ricotta

  • 1-2 eetlepels verse kruiden (gedroogde kruiden maar 1 eetlepel) naar smaak: Tijm of rozemarijn of oregano of allemaal

  • ±20 gr parmezaanse kaas, geraspt

  • Handje basilicum blaadjes

  • Diepe kleine ovenschaal

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190C.

  2. Meng de ricotta met 1 uitgeperst teentje knoflook, de citroenrasp en de kruiden. Voeg peper en zout naar smaak toe.

  3. Snij de courgette in de lengte in dunne plakken, met de kaasschaaf/dunschiller of voorzichtig met een groot mes. Dep deze goed droog met keukenpapier of een schone theedoek

  4. Zet een pan op middelhoog vuur, voeg een klein scheutje olie toe, en voeg de gesnipperde ui toe. Voeg na 3 minuten ook het andere geperste knoflookteentje nog 1 minuut toe. (Extra tip: blus af met een scheutje balsamico azijn). Voeg dan de tomaten passata of tomaat uit blik toe en roer goed. Laat dit op laag vuur ongeveer 10 min pruttelen. Proef en breng op smaak met peper en zout.

  5. Rol ondertussen de courgette plakken op met in iedere plak een flinke lepel ricotta (verdeel het goed).

  6. Doe de saus in een diepe ovenschaal (is het te dik geworden, voeg dan een scheutje water toe) en zet de courgette rolletjes er rechtop in. Ze moeten voor driekwart onder de saus staan.

  7. Strooi lekker wat parmezaanse kaas over het geheel en zet het in de oven voor ±25 min.

  8. Serveer met flink wat basilicum blaadjes, Heerlijk!

GOED OM TE WETEN

Extra groenten toevoegen? Snij wortel en/of selderij en/of paprika heel fijn en bak deze mee in de saus voordat je de tomaten toevoegt. Pureer de saus als je niet wil dat je kinderen het ‘doorhebben’ dat er zoveel groente in zit.

Ook lekker als bijgerecht bij een stukje vlees of bij gebakken aardappeltjes.

 

*Recept credits: Eveline Keus || foto credits: Foodies

Deel dit bericht: