Groene Quiche

Een nieuwe week, een nieuwe oogst, een nieuw recept!

De scholen gaan langzaam aan weer beginnen en we gaan weer aan het werk. In deze toch al wat hectische tijd vraagt dat om makkelijke recepten die lekker en voedzaam zijn. Een quiche is dan altijd een goede keuze. Je zet het in de oven, kan onder tussen nog wat anders doen en het eten is klaar.

GROENE QUICHE

Deze keer een groene quiche, vol groene groenten. Die zitten vol antioxidanten, vitamine, mineralen en vezels.

Ingrediënten:

 • Bladerdeeg, hartige taart deeg of filodeeg. Genoeg om je springvorm mee te bekleden. (meestal een plakje of 7-8 van die diepvries plakjes bladerdeeg, voor een hoge springvorm van 22cm) (gebruik met filodeeg meerdere lagen op elkaar en besmeer licht met gesmolten boter of olie tussendoor, anders zakt het uit elkaar)

 • 1x courgette in blokjes of reepjes

 • 2x grote handvol spinazie

 • 1x ui of bosui; in kleine ringen

 • 6-7x groene asperges; houterige onderkant eraf gesneden en in grove stukken

 • een handvol doperwten (vers of uit de vriezer)

 • 5-6x eieren (voor een hoge springvorm. Heb je een lage springvorm, dan zijn 3-4 eieren genoeg.)

 • 100 ml melk

 • geitenkaas of ricotta

 • peper/zout/kruiden naar smaak

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de springvorm goed in.

 • Bak ik een grote pan de spinazie kort met een klein beetje olie, zodat de groente iets slinkt. Haal het uit de pan en laat goed uitlekken. Knijp het eventueel wat uit om niet teveel vocht in je quiche te hebben.

 • Snij alle groenten zoals aangegeven.

 • Bekleed de springvorm (ik gebruik een hoge springvorm van 22 cm) met het bladerdeeg (of hartige taart of filodeeg). Druk goed aan op de naden, zodat de vulling er straks niet uit loopt.

 • Klop de eieren met de melk goed door elkaar. Voeg peper en zout toe en eventueel andere kruiden, zoals verse tijm of komijnpoeder of chili.

 • Doe de groenten in het deeg in de springvorm, behalve de spinazie. Verdeel het evenredig, zodat je alle groenten overal hebt zitten. En giet het ei-mengsel erover heen. Zorg dat het goed verdeeld is allemaal (en vol=vol, want ei zet in de oven altijd nog wat uit). Verdeel dan de spinazie in plukjes over de quiche. Druk het er zoveel mogelijk in. Verdeel dan de geitenkaas of ricotta over de top. (hou er rekening mee dat geitenkaas een stuk zouter is dan ricotta)

 • Zet in de oven voor 20-25 minuten.
  Afhankelijk van de grote. Kijk of de quiche klaar is. Vooral in het midden duurt het altijd het langst om gaar te worden. Door een beetje met de springvorm te schudden kun je zien of ook in het midden de quiche gaar is. Beweegt het niet meer. Dan is het tijd om te eten. Is het midden nog erg bewegelijk, zet het dan nog een paar minuten terug.

Optioneel: Maak er een frisse simpele salade bij. Van bijvoorbeeld sla met tomaatjes en een dressing van olie en citroen.

Tip: een geperst teentje knoflook in de quiche is ook altijd lekker!

GOED OM TE WETEN

Je kan een quiche natuurlijk met allerlei groenten maken (prei, broccoli, etc), experimenteer hier mee! Zorg dat je niet teveel ‘natte’ groenten erin doet, dan wordt het nooit echt stevig.

PS. heb je ei-mengsel over? Maak er een lekker omeletje van morgen ochtend!

Deel dit bericht: