Geroosterde aardappels met aubergine en prei & Aardappelsalade met (tuin)bonen en tapanade (of pesto)

Een nieuwe week met oogst én mooi weer! Daar hoort een frisse salade bij. Aardappel salades vullen goed, zitten vol vitamine en zijn niet te zwaar voor een warme zomerse dag. Of passen heel goed bij een bbq als bijgerecht. Ik geef je daarom niet één, maar twee recepten deze week om met de aardappels aan de slag te gaan. Weer eens wat anders.

GEROOSTERDE AARDAPPELS MET AUBERGINE EN PREI **

Dit is een heerlijk en niet ingewikkelde maaltijd. Ik hou van gerechten waar je tussendoor je keuken vast kan opruimen of alvast dat wijntje kan inschenken.

Bereiding:

  • Snij de aardappels in tweeën of in vieren. Kook ze 7-8 min. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.

  • Snij de aubergine in blokjes, de rode ui in parten en de prei in halve ringen.

  • Doe de aubergine, rode ui en de aardappel op de bakplaat. Apart van elkaar (de aubergine en ui gaan er eerder uit). En bestrooi beide met peper, zout, komijnzaad, korianderpoeder en olijfolie. Zet het in de oven voor 30 min. (een beetje chilipoeder kan ook heerlijk zijn)

  • Doe in een grote pan een klontje boter en wat olijfolie. Doe hier de prei in. Roer het even goed door en doe dan een deksel op de pan. Laat dit, onder af en toe roeren, 20 min sudderen op laag vuur. (gaat het te hard? Doe er een beetje water bij)

  • Meng een paar goede eetlepels yoghurt met wat geperste knoflook, peterselie, munt, citroensap en peper en zout.

  • Haal de aubergine en ui uit de oven en zet de aardappels nog even terug voor 20 min. Zo kan de aubergine wat afkoelen.

  • Doe het yoghurt mengsel op een bord. Leg daarop de aubergine, ui en de gesmoorde prei. Dan de aardappeltjes. Bestrooi eventueel nog met wat amandelen of zonnebloempitten.

Tip: heb je geen aubergine of hou je hier niet zo van? Het is ook lekker met bijvoorbeeld courgette of pompoen. Pas dan wel de baktijd aan. Courgette moet korter en pompoen langer.

AARDAPPELSALADE MET (TUIN)BONEN EN TAPANADE (OF PESTO) **

Bereiding:

  • Kook de aardappels in gezouten water in 20-25 min gaar. Snij ze kleiner voor een sneller resultaat.

  • Kook de tuinbonen (of sperziebonen of snijbonen) kort, zodat ze beetgaar zijn. (dubbeldop eventueel de tuinbonen voor extra kleur en een mooie foto voor social media   )

  • Maak een tapenade in een vijzel of keukenmachine (of pesto) van ingrediënten als kappertjes, olijven, ansjovis, knoflook, peterselie, zongedroogde tomaatjes, een flinke scheut olijfolie en wat (rode wijn)azijn. (of pesto van bijvoorbeeld radijsblad, met zonnebloempitten, parmezaanse kaas en knoflook) . Ben creatief met wat je in huis hebt, en maak het lekker!

  • Giet de aardappels af. Meng deze met de tapenade en de bonen goed door. Proef en voeg eventueel peper/zout toe.

  • Serveer zo of met bijvoorbeeld burrata, mozzarella erbij.

GOED OM TE WETEN!

Ik noem expres geen hoeveelheden, omdat dit zo verschilt met hoeveel personen je bent en of je het als maaltijd eet of als bijgerecht. Maar met aardappelsalade kan je eigenlijk niet fout gaan. Heb je van het een wat minder dan van het ander of heb je een ingrediënt niet in huis? Geen probleem, ruil het voor een andere groente of specerij die er op lijkt. Proef altijd voordat je het serveert. Zo kan je altijd nog een beetje extra van dit of dat erbij doen. Let op, je kan dingen vaak wel toevoegen, maar er niet weer uithalen.

Eet smakelijk! Groet, Eveline

**Disclamer: deze gerechten zijn geïnspireerd op het laatste nummer van deliciousmagazine.

Deel dit bericht: