Skip to content
Sluit

Wie zijn wij?

Het bestuur van Herenboeren de Vlinderstrik bestaat uit 8 bestuursleden. De coöperatie heeft ook een boer in dienst. Hieronder stellen zij zich kort voor.

Wie zijn wij?

Romana Thijm

Ik ben eigenaar van gastouderbureau ViaViela Rotterdam. Samen met mijn team verzorg ik de begeleiding van ouders en gastouders. Ik streef ernaar de juiste, duurzame match te maken, zodat kinderen op een fijne plek opgevangen worden en zich kunnen ontwikkelen.

Toen ik eenmaal in contact kwam met het herenboeren concept, heb ik besloten mijn kwaliteiten in te zetten om de mensen die net als ik duurzaam, lokaal geproduceerd voedsel willen eten, bij elkaar te brengen. Mijn uiteindelijke doel is een mooie boerderij aan de rand van Rotterdam te realiseren met nog 199 andere gezinnen, misschien ook samen met jou.

Wie zijn wij?

Astra Thijm

Zo rond 2013 wilde ik beginnen gezondere eetgewoontes in mijn lifestyle te introduceren. De diagnose DCIS (tumor in het voorstadium van borstkanker) heeft dat proces absoluut versneld. Ik begon me af te vragen wat voeding hiermee te maken had en wat ik zelf kon doen om mijn gezondheid met voeding te verbeteren. Ik heb mijn eetpatroon beetje bij beetje aangepakt en dit betekende voor mij, meer groente en fruit eten en minder vlees, brood, rijst en pasta. De volgende vraag was: is biologisch echt zoveel beter en waar komt mijn voedsel eigenlijk vandaan. Mijn zus vertelde toen over het Herenboerenconcept en ik was eigenlijk meteen enthousiast. Augustus 2016 hoorde ik voor het eerst over het concept, een jaar later zaten we al met andere enthousiaste kartrekkers, Herenboeren Nederland en de provincie Zuid-Holland aan tafel om een Herenboerderij in Rotterdam te realiseren. Dit is voor mij de perfecte manier om te weten waar mijn voedsel vandaan komt maar ook om met eigen ogen te zien hoe het geproduceerd wordt.

Wie zijn wij?

Pieter Bree 

Geboren op een melkveehouderij in de randstad speelde mijn jeugd zich vooral buiten af. Tussen de koeien in een mooi landschap. Toch besloot ik architect te worden. In mijn vakgebied ben ik geïnteresseerd naar nieuwe initiatieven en duurzame ontwikkelingen. Ik sluit me graag aan bij de club enthousiaste mensen die door de Herenboeren bij elkaar komt. Het mooie aan de herenboeren is dat je precies weet op welke manier je eten geproduceerd is. De productiemethode is gebaseerd op een langdurige relatie tussen de boerderij en het landschap en een prijsbewuste teelt die de bodem eerder verrijkt dan uitput. Dit is duurzaam eten op meerdere vlakken. Puur en eerlijk.

Tessa

Tessa Meulensteen

Duurzaamheid is voor mij een cruciaal onderdeel van hoe ik mijn leven inricht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in wat zich in de wereld afspeelt, en in de loop van de tijd mij steeds meer gaan focussen op duurzame productie van (met name) voeding – zowel professioneel als privé. Ik geloof erin dat er veel verschillende manieren zijn om tot duurzame voedselproductie te komen, en dat die bij elkaar aansluiten in plaats van elkaar uitsluiten. Het concept van de herenboeren is een van die manieren en ik bij blij dat ik bij de gemeenschap betrokken ben geraakt. Ik vind het belangrijk om samen te werken in een gemeenschap waarin nieuwe ideeën en concepten over duurzame productie van voeding kunnen worden bedacht, uitgevoerd en uitgedragen.

 
Meedenken en meewerken aan het succesvol maken van een herenboerderij in Rotterdam, het zelf bijdragen aan de opzet hiervan en de creatie van een gemeenschap die de boerderij laat bloeien gaan me aan het hart. Ik geloof erg in het model wat de herenboeren kiezen – het is vernieuwend, gedragen door de gemeenschap, en solide in de basis. Ik ben daarom ook erg blij dat ik als kartrekker betrokken mag zijn bij de herenboeren in Rotterdam.
Anne

Anne Bruin

Ik werk als zelfstandig project- en procesmanager, waarvan een aantal dagen per week in opdracht van Herenboeren Nederland als ‘boerderij ontwikkelaar’. Hiervoor heb ik bouwkunde gestudeerd en heb ik acht jaar bij de gemeente Rotterdam gewerkt, waarvan 5 jaar als projectmanager gebiedsontwikkeling.

Een aantal jaar geleden ben ik me meer geen verdiepen in de noodzaak van transitie in de landbouw. De complexiteit van alle problemen vond ik overweldigend en ik was dan ook erg enthousiast dat Herenboeren ‘gewoon’ in de buurt duurzaam voedsel wilde gaan produceren.

Wat me verder erg aanspreekt aan het Herenboeren concept is het ‘samen doen’; samen voedsel produceren en eten werkt enorm verbindend. Daarnaast vind ik het interessant dat we met onze Herenboerderij gezamenlijk kennis en ervaring kunnen ontwikkelen in de natuurinclusieve landbouw, die ook voor ander boerderijen weer toepasbaar gaat zijn. Verder houd ik enorm van goed eten, dus ik kijk uit naar onze eerste oogst!

Walter

Walter Brand

Ik ben vrijwel mijn gehele werkende leven zelfstandig ondernemer geweest en vind ik heb altijd grote interesse gehad in initiatieven die bijdragen aan betere en mooiere wereld. En ik ben er stellig van overtuigd dat we niet moeten wachten totdat van bovenaf de zaken geregeld gaan worden, maar om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Toen ik het concept Herenboeren had ontdekt, was ik al snel verkocht. Het is voor mij een uitstekend voorbeeld van hoe mensen met elkaar vruchtbare en en duurzame activiteiten kunnen ontplooien. Hoewel ik al meer dan twee jaar geleden de intentieverklaring had ondertekend, ben ik sinds afgelopen mei actief betrokken bij het realiseren van onze Herenboerderij. Ik wil graag mijn kennis en kunde als ondernemer, maar ook vanuit mijn bedrijfseconomische achtergrond en werk in de ICT, zorgen voor een efficiënte en effectieve organisatie waar we allemaal onze vruchten van kunnen plukken.

En daarnaast zal ik me actief inzetten om met al onze leden een actieve community op te zetten. Want voor mij is het Herenboer zijn niet alleen genieten van (h)eerlijk voedsel, maar ook een mooie gelegenheid om deel te nemen in een waardevol netwerk van een hele diverse groep betrokken mensen.

Simone

Simone Roodenberg

Leren, groeien, en daarom nieuwe projecten zijn een rode draad in m’n leven. 
 
Van een eigen volkstuin tot het werken voor een bedrijf in biologische gewasbescherming (Koppert B.V.), creatief zoeken naar wat kan, zonder erg fanatiek te zijn overigens, bezig zijn met gezonde gevarieerde voeding, helemaal goed wat mij betreft. Daarnaast professioneel bezig met communicatie en verbinding. 
 
Het Herenboeren de Vlinderstrik project zie ik als een combinatie van deze twee interesses en ik ga dan ook graag de uitdaging aan om zo goed mogelijk de communicatie over en met Herenboeren te gaan organiseren. Kijk er uit naar wat de praktijk ons gaat leren en brengen op onze mooie locatie Herenboeren de Vlinderstrik, waar ik ook nog eens vlak naast woon! Graag tot ziens daar! 
Aldert Seinen

Aldert Seinen

Sinds 30 jaar werkzaam in de gezondheidszorg. De laatste 15 jaar met anderen een instelling gestart en uitgebouwd met als doel om geestelijke gezondheidszorg te bieden zoals ik die zelf of mijn familie zou willen ontvangen. Met een klein team is dat goed te organiseren. Nu de organisatie groot is, zijn de uitdagingen rond samenwerking en communicatie een nieuwe uitdaging. Ik ben een coördinator die een idee/visie tot stand wil brengen rekening houdend met en gebruik makend van de verschillen tussen mensen. Naast volwassene GGZ en jeugd GGZ organiseren we specifieke zorg voor ernstige trauma’s, mensen met kanker en anders taligen. Mijn oorspronkelijke studie is klinische psychologie. Ik woon in Bergschenhoek en heb samen mijn partner kinderen.

 
In 2017 las ik over Herenboeren en kon ik niet anders dan dit geweldige concept omarmen. Ik heb geen groene vingers maar het lijkt mij geweldig om met 200 eigenaren een mooie en duurzame community te bouwen op basis van simpele idee dat we ons eigen eten verbouwen.
Boer_Albert

Albert Boersen (de boer)

Mijn naam is Albert Boersen,  geboren in 1992 en opgegroeid op een melkveebedrijf in Friesland. Na de opleiding bedrijfskunde en agribusiness aan de Hogeschool Van Hall larenstein in leeuwarden ben ik in het Rotterdamse terecht gekomen om boer te worden. Het bedrijf thuis is overgedragen aan mijn broertje waardoor ik de ruimte heb om hier op Herenboerderij de Vlinderstrik de boer te zijn.

Sinds 2020 ben ik full time bezig op de boerderij. Vanaf het moment dat het landschap nog het ‘oude vertrouwde’ landbouwlandschap had tot dat het helemaal af is als natuurgebied met agrarisch medegebruik. In deze tijd leren we de grond en het gebied kennen, worden er extra sloten gegraven en worden de bedrijfsgebouwen voor ons op maat gemaakt. Tegelijkertijd werkt de groene boog aan het realiseren van de verbinding A16-A13 die straks aan de boerderij grenst. Allen maken het boeren op deze locatie extra uitdagend. Juist die uitdaging en het ontwikkelen vind ik des te leuker. 

Het uiteindelijke doel is een boerderij met een mooie tuinderij, boomgaard, varkens, vleeskippen, leghennen, paddenstoelen, natuur en een energierijke community. 

Continu mee moeten bewegen met het seizoen en daar het beste van moeten maken, het samenspel van leden die meewerken, de boerderij scherp houden en het uitvoerende werk op de boerderij vind ik waanzinnig leuk.