Gefermenteerde zuurkool

Gefermenteerde zuurkool 

Zuurkool kennen we allemaal wel denk ik. Fan of niet, het zelf fermenteren van kool blijft leuk. De zuurkool die je in de winkel koopt is vaak in azijn gelegd om het zuur te maken. Fermenteren duurt te lang.. Terwijl het iets veel lekkerders oplevert. Kortom ‘fermenteren kun je leren’. Dit eerste recept van het jaar is er dan ook eentje om te bewaren. Ik ben benieuwd of je verschil proeft! Dan is gefermenteerde kool ook nog een natuurlijke pro-biotica, oftewel erg goed voor de darmflora. Zeker proberen dus!

Ingrediënten:

 • 1 kg Witte kool

 • 5 g mosterdzaad

 • 4 g jeneverbessen

 • 3 g karwijzaad

 • 2% zeezout (dit is belangrijk voor het fermentatie proces)

En je hebt een weckpot nodig. Er blijft ongeveer een derde van de kool over, dus zo groot hoeft die pot niet te zijn.

Bereiding:

 1. Halveer de kool. Snij de harde kern eruit. Snij dan de kool heel fijn. Neem hier de tijd voor, dikke plakken zijn echt niet lekker. (dit kan ook op de mandoline voor wie die heeft of met de fijne slicer van de keukenmachine)

 2. Weeg de gesneden kool en weeg 2% van het gewicht aan zeezout af. (bij 1000 gram kool, dus 20 gram zout)

 3. Meng de kool met het zout en knijp vervolgens de kool fijn. Lekker stevig kneden, niet te lief. Er bestaan ook speciale zuurkoolstampers, maar het is toch fijn dat lekker met de handen te doen. (bij wondjes wel met een handschoentje, want zout prikt)

 4. Kneed net zo lang tot er vocht uit komt. Kneed dan nog even door tot de kool echt al flink begint te slinken. Laat het dan even een minuutje met rust en kneed het nog een keer.

 5. Meng dan de specerijen erdoor. En stop het in een weckpot (zorg dat die goed gesteriliseerd is, zie uitleg hieronder). Druk de kool goed aan en zorg dat het ‘onder water’ staat en leg er iets zwaars op. Het moet namelijk niet gaan drijven maar fermenteren. Dat gebeurt onder druk. (vul bijv. een diepvrieszakje met water en duw dat in de pot.) Doe de deksel erop. Na 1-2 dagen kan dit zakje er dan weer af.

 6. De fermentatie zal zorgen voor gasvorming in de pot. Kijk dus uit als je hem open maakt, dit kan wat spatten. Zorg dat de kool steeds ‘onder water’ staat tijdens het fermenteren. Na ±2 weken is het klaar. Kijk en proef af en toe, maar doe de pot niet te vaak open.

 7. Zorg dat de pot op kamer temperatuur staat, maar niet te warm (max 21 graden). Je kan het bijv. ook in de kelder zetten, kouder is geen probleem. Dan gaat het fermenteren langzamer. Als je het in de koelkast zet, stopt het fermenteren.

 8. Proef tussendoor of het al lekker is. Je kan het gerust meerdere weken bewaren in de koelkast in een afgesloten pot. Altijd je zintuigen en verstand gebruiken hoe lang het houdbaar is. Zit er een klein beetje witte schimmel op, kan dit geen kwaad. Haal het eraf, gooi dat kleine beetje weg. Heeft de schimmel een andere kleur of zit het over heel de pot. Probeer het dan opnieuw.

GOED OM TE WETEN!

Lekker bij stoofvlees, op een boterham met kaas (ja echt), en nog vele andere gerechten, maar dat weten jullie misschien nog wel beter dan ik!

Succes en geniet ervan! Mocht je vragen hebben, laat het me weten.

Deel dit bericht: