Warme spruitjes salade 

Spruitjes vond ik vroeger echt vreselijk! Dat herkennen wellicht meer mensen. Als kind vind je vaak kool te bitter, maar nu als volwassene vind ik ze heerlijk. Daarnaast zitten ze vol vitamine C en K, handig in dit jaargetijde! Maar zoals ik al vaker heb gedeeld, ben ik geen groot fan van gekookte groenten. De oven is in de keuken mijn beste vriend, die zorgt voor zoveel smaak en het kost me bijna geen tijd! Win-Win!

Deze spruitjes salade is heerlijk als lunch, als groente bij het avond eten bij een stukje vlees en aardappels. Maar is ook een hele lekkere aanvulling bij het hoofdgerecht van je kerst diner! En zelfs degene die bij ons aan tafel niks lust, vond ze vorig jaar heerlijk! Ken je nagaan! Dat het jullie mag smaken!

WARME SPRUITJES SALADE 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 500 gr spruiten

 • 100 gr bacon

 • 1 (zoete) appel

 • 1 kleine ui, heel fijn gesneden

 • 1 teentje knoflook, geraspt

 • 2 eetlepel balsamico azijn

 • 3 eetlepels olijfolie

 • 1 eetlepel honing

 • 10 pecan noten (of walnoten)

 • Optioneel: kruimelige blauwe kaas (bijvoorbeeld blue d’auverge)

 

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200°C.

 2. Halveer de spruiten en leg ze op een bakplaat. Snij de appel in kleine stukjes en leg deze er ook bij.

 3. Maak de dressing van de ui, knoflook, balsamico azijn, olijfolie, honing en zout/peper. Doe de helft hiervan over de spruitjes. Hussel goed. Leg dan de plakjes bacon erop en zet het in de oven voor ±25 min.

 4. Laat het iets afkoelen en haal de bacon er vanaf. Doe de rest in een mooie schaal en giet hier de overgebleven dressing overheen. Verkruimel dan de bacon en de noten er over en eventueel de blauwe kaas.

Eet smakelijk! 

 

GOED OM TE WETEN!

Wil je het nog iets spannender en kruidiger maken, hak dan een paar rozemarijn naaldjes of salie blaadjes door de dressing. Serveer bijvoorbeeld de blauwe kaas apart, dan vind iedereen het lekker. Ook lekker met wat gehaktballetjes er doorheen als maaltijd. En als laatste tip: je kan ook appel-ciderazijn gebruiken voor een mooie zure smaak.

Deel dit bericht: