Gegratineerde rode kool

Kolen zijn niet alleen heel lekker maar ook nog eens super gezond! Ze hebben veel vitamine (zoals vitamine K en betacaroteen) en mineralen (zoals calcium en magnesium). Daarnaast zijn ze ook nog heel veelzijdig! Veel mensen koken van oudsher hun rode kool met appeltjes, maar ik hou er erg van om kolen te roosteren. Zo krijg je een beetje een nootachtige smaak, die dan in combinatie met iets zouts of iets zuurs een hele andere beleving geeft. Vind je nou rode kool met appeltjes het lekkerste, maak dan vooral dat! Wil je een keer wat anders, probeer dan eens de kool te roosteren (in de oven of de bbq). Hierbij een recept voor de rode kool die deze week bij de oogst zit. Smakelijk!

GEGRATINEERDE RODE KOOL*

Ingrediënten voor 4 personen (als bijgerecht, maar het is ook lekker bij de lunch):

  • ½ rode kool

  • 4 eetlepels broodkruim (panko)

  • 75 gr geraspte parmezaanse kaas (of een andere harde zoutige kaas)

  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt

  • 1 eetlepel verse tijm (of halve eetlepel gedroogde tijm)

  • 1-2 eetlepels balsamico azijn

  • 3 eetlepels boter

Bereiding:

  1. Vet een bakplaat of ovenschaal in en zet de oven aan op 200°C.

  2. Snij de rode kool in 4-6 parten. Laat het stronkje eraan zitten, zo vallen ze niet uit elkaar.

  3. Meng de boter met de parmezaanse kaas, tijm, knoflook en het broodkruim en wat peper/zout.

  4. Leg de parten uit elkaar op de bakplaat en verdeel het boter-kaas mengsel over de rode kool parten.

  5. Bak de rode kool in een hete oven voor ±30 min of tot de kaas laag mooi krokant is.

  6. Check even of de kool gaar is (je moet er met een mesje makkelijk doorheen kunnen snijden) en leg het op de borden. Besprenkel elk partje met een klein beetje balsamico azijn als het nog warm is, dan trekt het meteen lekker in.

Eet smakelijk!

GOED OM TE WETEN!

Heerlijk bij een stoofpotje of bij een stukje varkensvlees met appeltjes (dan blijf je toch een beetje bij de traditie).

*Recept van Yvette van Boven

 

Deel dit bericht: