Aardappel-prei soep 

Ondanks dat het nog best warm is deze week worden de dagen steeds korter en kouder. Een makkelijke en verwarmende soep is dan perfect. Deze kun je als lunch of als avondmaaltijd eten met een stukje brood of zelf gemaakte croutons. En aangezien er nog volop aardappels zijn…

AARDAPPEL-PREI SOEP 

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 500 gr aardappels

  • 1 of 2x prei

  • 1 ui (bij voorkeur wit/geel ivm de kleur van de soep)

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 blokje groente bouillon

  • ± 600 ml water (evt. meer als je van een dunnere soep houdt. Je kan water altijd nog toevoegen op een later moment, maar er niet meer uithalen)

 

Bereiding:

  1. Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij de prei in ringen (ook het groen, hier zitten de meeste voedingsstoffen in, en geeft een mooie kleur aan je soep)

  2. Schil de aardappels en snij ze in kleinere blokjes/partjes. Zo garen ze sneller.

  3. Zet een grote kookpan op het vuur. Doe een klein scheutje olie in de pan en bak de knoflook en ui even kort aan. Voeg dan de prei en de aardappelstukjes toe en laat alles een paar minuten meebakken.

  4. Voeg het bouillonblokje en het water toe en laat het geheel koken tot de aardappels gaar zijn.

  5. Pureer het geheel in een blender of met een staafmixer tot een gladde soep. Proef en breng evt op smaak met peper/zout.

  6. Serveer met zelfgemaakte croutons, een stukje geroosterd brood en eventueel wat verse kruiden zoals peterselie of bieslook, of met een knapperig bosuitje.

 

Zelf croutons maken:

Snij (oud) brood in blokjes. Doe een scheut olie in een bakpan op middelhoog vuur en voeg als de pan heet is het brood toe. Hussel goed, zodat de olie goed verdeeld is. Voeg peper en zout toe (en evt. chilipoeder als je van pittig houdt) en pers een knoflook teentje uit over het geheel. Zet het vuur laag en bak 5-10 minuten tot de croutons knapperig zijn. Laat ze afkoelen op wat keukenpapier, zodat de vettigheid er vanaf gaat.

GOED OM TE WETEN!

Leuk weetje! Je kan dit ook koud eten met een scheutje room of creme fraiche, dan heet het Vi­chys­soi­se. Heerlijk op een warme zomerdag.

Deel dit bericht: