Geroosterde bloemkool met pasta-pesto

Vroeger kreeg ik vaak (door)gekookte bloemkool met een kaassausje. Prima natuurlijk, maar niet iets waar je mij voor wakker hoeft te maken. Ik heb vorig jaar de bloemkool herontdekt in de vorm van geroosterde bloemkool. Nu eet ik het bijna elke week wel een keer en zou je me er bijnaaa wakker voor mogen maken.

Deze week een recept met geroosterde bloemkool. Als je dit voorbereid, als de dag van te voren je oven toch al voor iets anders aan staat, heb je dit gerecht in no-time op tafel staan. Ook de pesto kun je voorbereiden (en als je daar meer van maakt heb je ook nog wat lekkers voor op de boterham met kaas). Handig voor als je een lange drukke dag hebt gehad, het slecht weer is, en je eigenlijk helemaal geen zin meer hebt om te koken als je thuis komt. Gratis bonus: Het is nog vegan ook! Wie had dat gedacht!? Kijk voor meer van dit soort tips eens op mijn Instagram (@healthyhabits.byeveline)

GEROOSTERDE BLOEMKOOL MET PASTA-PESTO

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 75-100 gram (evt. volkoren) pasta per persoon

 • ± 400 gram bloemkool

 • 2 theelepels Kerrie kruiden óf Vadouvan kruiden óf Ras-el-hanout kruiden

 • 1 (rode) ui

 • Handje cashewnoten (± 30 gram)

 • 15 gram (platte) peterselie

 • 1 of 2 volle handen spinazie

 • kneepje citroensap

 • (klein) knoflook teentje, geperst

 • olijfolie (naar smaak)

 • 1 kleine krop andijvie

 • 150 gram cherry tomaten

 

Bereiding:

 1. Zet de oven aan op 200°C.

 2. Snij de ui in halve ringen en de bloemkool in halve roosjes, of nog kleiner. Vergeet de steel niet ook klein te snijden, die kun je ook prima eten. Het is het makkelijkst eten als je ze zo snijdt dat je ze meteen in je mond kan stoppen (bite-size).

 3. Bestrooi de bloemkool roosjes, in een ovenschaal, met de kruiden en een scheutje olijfolie (niet te veel, dan wordt het heel vet). Voeg eventueel peper/zout toe. Zet ze in de voorverwarmde oven voor ± 30 minuten (afhankelijk van hoe klein/groot de roosjes zijn).

 4. De pesto: Hak met een hakmolentje (of gebruik een groot scherp mes, kijk uit voor je vingers) de peterselie en spinazie met de cashewnoten en de knoflook fijn. Doe dit tot jij de structuur fijn vindt. Doe het in een bakje en roer er net zoveel olijfolie doorheen tot dat jij het een fijne dikte vindt. (Let op: hoe meer olie hoe vetter. En denk eraan het kan er wel nog extra bij, maar niet meer uit). Proef even of er nog peper/zout bij moet en voeg een kneepje citroensap toe naar smaak.

 5. Kook de pasta in ruim kokend water. Giet af en doe de pasta terug in de pan. Bewaar een klein kopje van het kookvocht.

 6. Snij ondertussen de cherry tomaten door midden en de andijvie grof.

 7. Roer de pesto door de pasta en verdun het eventueel iets met het kookvocht. Roer de andijvie en de cherry tomaatjes erdoor en laat even staan.

 8. Haal de bloemkool uit de oven.

 9. Schep de pasta op de borden en verdeel de bloemkool over de pasta. Eet smakelijk!

GOED OM TE WETEN!

Leuk weetje: Het loof van de bospeen kun je ook heerlijke pesto van maken, mocht je een keer geen peterselie hebben. Kijk voor meer pesto ideeën eens op de website. En ook de binnenste bladeren van de bloemkool zijn heerlijk om even kort te bakken of de laatste 5 minuten mee in de oven te doen. #NoWaste

Deel dit bericht: