Uien-jam

Afgelopen weekend zijn er een enorme hoeveelheid aardappelen en uien uit de grond gehaald door veel vrijwilligers. Deze worden deels opgeslagen zodat er langer van kan worden uitgegeven. Maar op verzoek een recept met ui deze week! Afgelopen week heb ik deze heerlijke uien-jam al getest voor mijn volgers op Instagram (@healthyhabits.byeveline). Nu deel ik het met jullie.

UIEN-JAM

Ingrediënten voor een halve liter (weck)pot:

  • 2 witte uien

  • 2 rode uien (of alleen maar witte of rode, wat je in huis hebt)

  • ½ theelepel karwijzaad

  • ½ theelepel komijnzaad

  • 30 gr rietsuiker (of andere suiker, of je kan het helemaal weglaten)

  • 100 ml balsamico azijn

 

Bereiding:

  1. Snij de uien in halve ringen. Doe een klein scheutje olie in een grote, diepe pan en smoor de uien onder een deksel (of aluminiumfolie) voor 10 minuten op laag vuur.

  2. Haal de deksel eraf en laat de uien op middelmatig vuur ±25 minuten bakken. Roer af en toe.

  3. voeg de specerijen en suiker toe en bak nog een minuutje. Voeg dan de balsamico azijn toe. Laat dit op middelmatig vuur nog een minuut of 10 pruttelen tot het geheel iets stroperiger is geworden.

  4. Doe het in een schone pot en je kunt het gerust een paar weken bewaren. Wel altijd met een schone lepel erin.

Heerlijk op een boterham met kaas, op je gebakken eieren met wat feta, op de curry of op je hamburger!

Deel dit bericht: