Frittata!

De aardappelen en uien zijn er in overvloed. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb er nog een hoop liggen. Ondanks dat we 1x in de vier weken uitgifte krijgen. Aanstaande zondag worden de laatste aardappelen en uien van het seizoen geoogst voor de opslag, zodat we er nog even mee vooruit kunnen. Gelukkig kun je ze goed bewaren, maar tijd om er wat mee te doen!

Wikipedia verteld mij dat een Frittata typisch Italiaans is. Ik ken het vooral uit de tijd dat ik een half jaar in Spanje mocht wonen, waar het meestal met aardappel gemaakt wordt: Frittata (of Tortilla) de patates. Het ziet er altijd heerlijk uit en je kan hem soms in wel 10 varianten krijgen in elke tapas bar. Goed om jezelf even in een Spaanse tapasbar te wanen, nu dat voorlopig niet kan. Het is lekker, vult goed, is glutenvrij én koolhydraat arm, voor degene die daar rekening mee willen houden. Zo niet is het dus gewoon heel lekker. Tip: Dit gerecht is ook perfect om restjes groenten op te maken. Hoe meer groenten, hoe beter. Dan blijven we allemaal gezond!

FRITTATA!

Ingrediënten: (2-3 personen als avond eten, 3-4 personen als lunch)

 • 6 eieren

 • 400 gr aardappelen

 • 1 ui

 • 1 paprika

 • 1 knoflook teentje

 • 1 handje geraspte kaas

 • eventueel: overige groente die je nog hebt liggen (zoals boerenkool, spinazie, courgette, paksoi, etc)

Bereiding:

 1. Zet een pan water op het vuur en breng dit aan de kook met wat zout.

 2. Snij de aardappelen in plakjes of kleine blokjes. (zelf schil ik ze nooit, want ik ben lui, maar schil ze gerust) En kook de aardappelen kort beetgaar.

 3. Snij de ui in halve ringen. Snij de paprika in blokjes en snij de knoflook fijn. (Gebruik je nog meer groentes, snij deze dan ook nu fijn)

 4. Klop de eieren met wat peper en zout en voeg de kaas toe.

 5. Zet een diepe platte koekenpan op het vuur met wat olie of een klein klontje boter (alles moet in de pan passen met het eimengsel erbij!)

 6. Fruit de ui en knoflook een paar minuten en voeg dan de aardappelen toe. Voeg dan ook de paprika en eventueel andere groeten toe en bak alles een minuut of 10. Check dan even of de aardappelen gaar zijn.

 7. Spreid alles zo gelijk mogelijk uit over de pan. Giet dan het ei mengsel eroverheen en schud even voorzichtig met de pan om het ei mengsel goed te verdelen. Het ei is de lijm van het geheel, je wil dus dat alles goed met elkaar verbonden is. Niet meer roeren nu!

 8. Laat dit een minuut of 20 op zacht vuur garen. (eventueel met een deksel) Controleer af en toe of het niet verbrand aan de onderkant.

 9. Draai dan de frittata/tortilla om. Dit gaat het makkelijkste met een bord. (leg het bord ondersteboven op pan en draai hem zonder te twijfelen om. Nu ligt de frittata op het bord en kun je hem terug de pan in schuiven.) Bak hem aan deze kant nog een minuut of 5-10 tot het gaar is.
  TIP! Is het geheel nog te vloeibaar, wacht dan met omdraaien, anders is je keuken een groot ei mengsel!

 10. Wacht even een minuutje en snij de frittata dan in stukken. Serveer met een lekkere salade of gewoon zo. Ook makkelijk om vooraf al klaar te maken en als lunch mee naar werk/school te nemen, want het is koud ook lekker.

Eet smakelijk!!

Deel dit bericht: