Shakshuka

Een heerlijk staartje van de zomer hebben we deze week! Dat vraagt om een lichte maaltijd. Shakshuka is een gerecht uit het midden oosten. Daar wordt het als ontbijt gegeten. Zelf eet ik het soms als ontbijt, soms als lunch en soms als avond eten. Met dit warme weer vind ik het altijd fijn om niet te zwaar te eten ‘s avonds en in de winter hou ik wel van een stevig warm ontbijt. Kortom, dit is een super recept! En het fijne is, je kan het helemaal naar je eigen smaak aanpassen of ingrediënten toevoegen. Hieronder meerdere opties.

SHAKSHUKA 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 eieren

  • 1 blik tomaten of 5 verse tomaten

  • 1 gegrilde paprika (uit een pot of zelf poffen in de oven) of verse paprika

  • ½ chili peper (vers), of een beetje chili poeder

  • ½ theelepel komijn poeder

  • ½ theelepel paprika poeder

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 teen knoflook (optioneel), fijn gesneden of geperst

  • Snijbiet en/of venkel en/of courgette (gesneden); Kies hier wat je in huis hebt of lekker vindt

  • Basilicum, fijngehakt

  • Optioneel feta

Bereiding:

  1. Zet een diepe hapjes pan op middelhoog vuur met een klein scheutje olie.

  2. Voeg de gesnipperde ui, knoflook, komijn- en paprikapoeder toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.

  3. Snij de paprika, chili peper en tomaat klein en voeg dit toe. (gebruik je een blik tomaten, bak dan eerst de rest even kort en voeg dan de inhoud van het blik toe)

  4. Roer de overige groenten door de saus.

  5. Voeg een scheutje water toe en laat ongeveer 10 minuten pruttelen, totdat je kuiltjes in de saus kan maken. Proef eerst even of er nog peper/zout in moet.

  6. Maak 4 kuiltjes in de saus (let op je kan dan de saus nu niet meer roeren). Tik in elk kuiltje een ei open. Probeer dit zo snel mogelijk te doen, zodat alle eieren straks tegelijkertijd gaar zijn.

  7. Dek de pan af met een deksel of wat aluminium folie en laat een minuut of 5-7 staan. Het geheel is klaar als de eieren gaar zijn. Zet het vuur laag.

  8. Schep de eieren met de saus op een bord en bestrooi met de basilicum (en eventueel de feta) en Eet Smakelijk!

→ Eet het met een stukje brood of gewoon zo.

Deel dit bericht: