Nieuws van de boswachter

Maurice Kruk is namens Natuurmonumenten de boswachter van de Schiebroekse Polder. Iedere maand geeft hij een korte update van het natuurnieuws rond onze boerderij:

”Het is eind juni en het lopen door de polder maakt me gelukkig. Ik zie namelijk nog jonge kieviten rondscharrelen. Best laat in het jaar. Die zijn waarschijnlijk in onze polder uit het ei gekropen. Fantastisch nieuws, want het gaat slecht met de weidevogels in ons land, dus ieder kuiken is er één! Om kuikens te beschermen, mag er in veel van onze gebieden niet gemaaid worden voor 15 juni. Inmiddels zijn de kuikens ‘vliegvlug’, dat betekent dat als er een trekker komt maaien, zij zichzelf in veiligheid kunnen brengen door weg te vliegen.
En, er lopen patrijzen in het gebied. Omdat wij er voorgaande jaren niet kwamen, weet ik niet of dit nieuw is of niet. Maar het is wel fantastisch om ze te zien, er zijn in heel Nederland nog maar ca. 5.000 paartjes. De patrijs is een doelsoort in de polder, er is door Albert zelfs een speciaal ‘patrijzenmengsel’ ingezaaid om te zorgen dat ze een mooi voedselaanbod hebben. Ze zullen gaan profiteren van de bloemrijke akkers en ruigtes die er komen. Hopelijk gaan jullie ze ook zien of horen als jullie een keer een wandeling kunnen maken door de polder.”

Deel dit bericht: